a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Vadon9. évf. (2002.) 6. sz.

Tartalom

Tematikus cím:A szeretet rabságában?
  • Mirtse Áron :
    Útlevél a jövőbe2 [1.36 MB - PDF]EPA-02152-00054-0060

    Valamikor réges-régen a farkasok törzsfejlődése végérvényesen két ágra szakadt: egyik részük megmaradt büszke vadállatnak, s ma rezervátumokba visszaszorulva vívja harcát a fennmaradásért. A többiek az emberrel szövetségre lépve kutyává váltak, s azóta meghódították az egész világot. Ma a domesztikáció új korszakát éljük, s azok az állatok, amelyek alkalmasnak bizonyulnak az együttélésre, genetikailag talán ismét sikeresebbnek bizonyulnak majd, mint vadnak maradó társaik. Egy azonban bizonyos: az utaknak ismét ketté kell válniuk, különben az embernek a társállatok által okozott lelki haszonért az árat a természet fizeti meg.

  • Dr. Hangay György :
    A fehéregeret is meg lehet siratni8 [1.04 MB - PDF]EPA-02152-00054-0080

    Közkeletű vélekedés, hogy a kedvenc állatok tartása iránt mutatkozó igényt a természettől való elszakadás szüli meg a betonrengetegbe kényszerült városlakóban. Ám a kutató, aki eljut a Föld még csaknem érintetlen zugaiba, szembesülhet azzal a ténnyel, hogy a "kedvtelésből tartott állat" a háborítatlan vadon mélyén sem ismeretlen fogalom. Az ősállapotban élő emberek is szomjazzák az állatok közvetlen közelségét, s gyakran mély érzelmi kötődésük alakul ki szőrös, tollas kedvenceik iránt.

  • Kovács Zsolt :
    Kis állat - nagy gond12 [1.04 MB - PDF]EPA-02152-00054-0090

    Aligha tévedek, ha azt állítom: a társállattartás egyidős az emberiséggel. Sőt, pár ezer éve már voltak státuszszimbólum- állatok is, hiszen a római császárok például tekintélyes mennyiségű állatot gyűjtöttek össze, pusztán azért, hogy saját hatalmukat ezzel is szimbolizálják. Emellett persze a gladiátorviadalokhoz és állatheccekhez is kellett az eleven utánpótlás. A tehetős rómaiak olykor külön rabszolgákat "alkalmaztak" a papagájok ápolására, és még inkább beszédre tanítására

  • dr. Tóth Zsigmond :
    A nagy utazás. Papagájfarmok Délkelet-Ázsiában16 [576.55 kB - PDF]EPA-02152-00054-0100

    A fehér kakaduk (ez több faj gyűjtőneve) befogását ma már Új-Zéland kivételével mindenütt tiltják a nemzetközi egyezmények. E szigetországban is csak azért engedélyezik begyűjtésüket, mert így legalább nem kell lelőni őket! Ez a leghumánusabb módja annak, hogy megszabaduljanak a huszadik század első felében házikedvencként behurcolt, majd elvadult és alaposan elszaporodott nagy sárgabóbitás kakaduktól

  • Subsics Bence :

    Európában mindig is hiánycikk volt a papagáj: még a kiterjedt tengeri kereskedelmet folytató rómaiak közül is csak a legtehetó'sebbek birtokolhattak ilyen egzotikus kedvencet. A magyar portáról sem hiányzott azonban a tarka tollú, beszélő madár. Csakhogy ez — mint azt régi krónikákból, mesékből tudhatjuk — nem papagáj volt, hanem mátyásmadár, azaz szajkó

  • dr. Sós Endre :
    Ugráló betegségek20 [569.61 kB - PDF]EPA-02152-00054-0120

    A kedvtelésből tartott állat — legyen az akár macska, akár papagáj -, ha egészséges, nagyon sok örömet okozhat a gazdájának. A betegséggel azonban előbb vagy utóbb szinte minden állattartó találkozik. És nagyon nem mindegy, hogy ez a betegség csak a kedvencünket fertőzi-e meg, vagy bennünket is.

  • Lotz Klára :
    Lakótársunk, a görény22 [664.46 kB - PDF]EPA-02152-00054-0130

    Ha valakiről kiderült, hogy görényt tart a lakásában, egy évtizeddel ezelőtt még fintorogva összemosolyogtak a háta mögött. Ma már nem ritka látvány a díszállatkereskedésekben a karikába tekeredve szundító, pelyhes bundájú karcsú kisragadozó, de nevén nevezni még mindig vonakodunk: játékfilmek szinkronszövegében például előszeretettel fordítják menyétnek. Valójában a vadászgörény egyáltalán nem újdonsült háziállat — bár igaz, hogy nem újkeletű dolog nevének kerülgetése sem...

  • H. Gy.:
    Szelíd vadlovak26 [601.84 kB - PDF]EPA-02152-00054-0150

    Ha Olaszországra gondolunk, akkor a műemlékek, középkorban épült városok, zsúfolt tengerpartok, drága szállodák és még drágább boltok jutnak eszünkbe. Legkevésbé gondolunk sziklakoronás, örökzöld erőkkel borított hegyekre, ringó fiivű rónaságokra, ember nem járta vadonra — és vadlovakra. Pedig ilyesmi is van ebben a csodálatos országban, csak meg kell keresni

  • M. Á.:
    Mégis, kinek az érdeke? A halastól a pet shopig28 [914.17 kB - PDF]EPA-02152-00054-0170

    Gyerekkoromban a díszállatkereskedések választéka elsősorban az akváriumi díszhalakra korlátozódott. Úgy is hívtuk ezeket az aprócska boltokat: "halas". E szó egyben magát az üzlet tulajdonosát vagy vezetőjét is jelentette, aki többnyire valóságos élő lexikon volt: szinte bármilyen szakirányú kérdésre tudott válaszolni. A zsúfolt, mégis hangulatos kis boltokat mára tágas, csillogó-villogó pet shopok váltották fel, ahol a sípoló gumicsirkétől a kopasz tengerimalacig mindent lehet kapni — de hasznos tanácsot egyre kevesebbet.

  • Mirtse:
    Itt az idő?31 [445.21 kB - PDF]EPA-02152-00054-0180

    Minden gyerek vágyik valamilyen állatkára — a legtöbben talán kutyára, igen sokan macskára, de a csöpp madarak, rezgő bajszú rágcsálók is számtalan gyermekszívet rabul ejtenek. Ám ha az álom megvalósul, gyakran kiderül, hogy az ifjú gazdi még nem alkalmas a jószág ellátására, s a kis kedvenccel járó gond a szülők nyakába szakad. Az alábbi kérdések megválaszolása és a válaszok kiértékelése segít eldönteni, vajon mennyire számíthatunk csemeténk segítségére az állat ellátása terén, illetve mennyire érett arra, hogy önállóan viselje gondját szőrös, tollas vagy éppen pikkelyes kedvencének.

Híradó

  • Keresztúri László :
    Könyvek-képek34 [491.72 kB - PDF]EPA-02152-00054-0290
  • Kőrösi Levente :
    Öt betű a vadonért36 [871.39 kB - PDF]EPA-02152-00054-0330

    Az egzotikus élőlények iránti vonzalom sajátságos ellentmondás létrehozója: a elelőtlen vagy egyszerűen tudatlan állatbarát könnyen válhat részesévé a természet kizsákmányolásának. A nemzetközi állatpiac zegzugos útvesztőjében a helyes útirányt jelképes tábla jelzi, melyen öt betű olvasható: C.I.T.E.S. A veszélyeztetett állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény végrehajtásában Magyarországnak kiemelt szerep jut, mivel hazánk Nyugat- Európa kapujában fekszik, így gyakran érinti az állatcsempészek útvonala.

  • K. Zs.:
    Állatkert rácsok nélkül40 [732.28 kB - PDF]EPA-02152-00054-0350

    A Jihlavai Allatkertben nincsenek rácsok. Illetve egy-kettő azért akad, hiszen a papagájok röpdéit például aligha tudták volna másból megépíteni. Ám a dróthálóval határolt felületek aránya elenyésző, ezért aztán semmi túlzás nincs a kert szlogenjében: "Jihlavai Állatkert — állatkert rácsok nélkül"

Mi újság az Állatkertben? Összeállította: Hanga Zoltán

Letöltés egy fájlban [11 MB - PDF]

A digitális változat készült a MEK Egyesület és az ISZT támogatásával; a Göncöl Alapítvány, a Süni Egyesület, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert engedélyével.
Országos Széchényi Könyvtár • E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya © 2011