MŰSORFÜZET 1995 július - augusztus

 

Szerkeszti: Fleck Nóra és dr. Kósa Attila

Felelős Kiadó: Dr. Hevesi Attila, elnök

 

Kiadja a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

 

· életét vesztette ROSE GYÖRGY

· Egy barátunk halálára

· Baradla képzõmûvészeti kiállítás

· ELNÖKSÉGI ÉS VÁLASZTMÁNYI HATÁROZATOK

· HÍREK

· HÁGÓ KUPA ’95

·       Bimbó-barlang

· FELHÍVÁS

· Szpeleo-statisztika, 1994

 

 

V

Szomorú hírt kell közölnünk! A BEAC tavaszi túrája során életét vesztette

 

ROSE GYÖRGY

 

 a Magyar Barlangi Mentõszolgálat tagja. A csoport tavaszi expedíciója az alsó-ausztriai Ötscher hegy oldalán nyíló Taubenloch és Geldloch barlangok bejárására indult. A túra harmadik napján Rose György társnõjével rövid "sétára" indult este 8 óra körül a Taubenloch bejárat körüli tágas, fõleg vízszintes járataiba. Túrájuk vége felé, június 4-én éjfél körül a Melki dóm közelében levõ Fledermaus-nál Rose Gyuri letért a jól kijárt barlangi ösvényrõl, elkerülve azt, hogy társnõjére köveket omlasszon. Szerencsétlenségére egy nagy ingatag sziklába kapaszkodott, amely ráomlott, és kõzuhatagot indított meg. Gyurit a kövek magukkal sodorták, és halálra zúzták. Társnõje azonnal riasztotta a bejárati üregben alvó, illetve a Geldloch-barlang kiszerelésével foglalatoskodó túratársakat, akik kötszerekkel, hálózsákkal és élelmiszerrel felszerelkezve siettek Gyuri segítségére. Ez alatt ketten a hegyrõl a közeli faluba lerohanva értesítették a helyi hegyimentõ-szolgálatot. Sajnos a túratársak és a helyi mentõszolgálat példamutatóan gyors, szakszerû segítsége sem menthette meg Rose György életét. Halála a BEAC-nak, a Barlangi Mentõszolgálatnak, a Társulatnak és az egész magyar barlangászatnak fájdalmas veszteség.

 

BEAC Barlangkutató Csoport

 

 

Egy barátunk halálára

 

Nem mondhatom, hogy közeli jó barátom lett volna. Még talán a barátjának sem mondhatom magam, ahhoz túl keveset voltunk együtt. Egyszerûen én is ismertem és szerettem õt. Elismertem, amit csinált, és tiszteltem érte. Indultam barlangász versenyeken, amelyeket õ szervezett, részt vettem tanfolyamokon, ahol õ is oktatott. Bár fiatalabb volt nálam egy-két évvel, mégis volt mint tanulnom tõle. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy fiatal kora ellenére az egyik legtapasztaltabb barlangász volt Magyarországon, nagyszerû elméleti és technikai felkészültséggel, kitûnõ kondícióval.

Gyuri, vagy Gyurika, ahogy sokan hívták, most fent van az örök barlangászmezõkön. Talán kiül most egy felhõ szélére, a lábait lógázza, és kissé kaján félmosollyal, de jóindulattal szemléli erõlködéseinket itt a földön és a föld alatt.

Valaki azt mondta, értelmetlen volt a halála. Valóban, fiatalon halt meg, tele tervekkel, a földrajz felvételije elõtt pár nappal. Én mégsem úgy gondolok rá, mint valakire, aki értelmetlen halált halt. Talán, ha elüti egy autó, ha fejbe ütik az utcán, ha ..., de õ barlangban halt meg, nem messze a társaitól, akikkel együtt túrázott, akikkel egy család voltak. Talán értitek, hogy mire gondolok. A közeli hozzátartozóinak, a barátainak a számára, akik ott voltak, rettenetes élmény lehetett. Mégis, számunkra, akik elsõsorban, mint barlangászt ismertük, a neve így már örökre összefonódik a barlangokkal. Legenda lesz.

Régen volt már halálos barlangi baleset Magyarországon, és ez nagymértékben annak az oktató-nevelõ munkának köszönhetõ, amelyben õ is részt vett, sõt egyik irányítója lett. Az õ balesetét is ki fogják, ki fogjuk elemezni, leszûrjük a tanulságokat.

Õ nem volt kezdõ, nagyon is, hogy nem volt az. Mint a Magyar Barlangi Mentõszolgálat egyik legkiemelkedõbb tudású tagja, nagyon is tudta, hogy a barlangjárás veszélyekkel jár. Ismerte a barlangi statisztikákat, tudta, hogy a barlangokban meg is lehet halni.

Mi akkor a tanulság? Még a legtapasztaltabbakat is érheti baleset. Elég lehet egy óvatlan mozdulat, egy vízbetörés, egy kõomlás...Tudatában kell lennünk, hogy a barlangok világa halálos veszélyeket is rejthet.

Ne járjunk akkor barlangokba? Azt hiszen, nem ez a megoldás. Ne foglalkozzunk a veszélyekkel, és igyekezzünk az õ balesetét is mihamarabb kiverni a fejünkbõl? Úgy gondolom, hogy helyére kell tudnunk tenni a dolgokat. Barlangba járni, ezt olyan szinten mûvelni, ahogyan ezt õ is tette, veszélyes. Sokat kapunk azonban cserébe. Nem csak a föld alatti világ csodáira, gyönyörû formáira gondolok. Nem csak az ereszkedések, a zúgó patakok, a kitett mászások vad izgalmára. A veszély érzete, a közös szenvedés hidegtõl, víztõl, fáradtságtól összetartó közösségeket kovácsol. Minél nagyobb dolgokat élünk meg együtt, annál inkább. Azonban, ha így akarunk élni, tudnunk kell mit kezdeni a balesetek, a halál gondolatával. Fel kell tudnunk dolgozni , bele kell tudnunk illeszteni a világról alkotott gondolatok közé.

Gyuri nem élt hiába. Ilyen emberek, mint õ, nem halnak meg. Tovább élnek abban, amit alkottak, mozdulatokban, amit tõlük lestünk el, a közös túrák, versenyek emlékében.

Szerencse fel!

Maucha Gergõ

'HOZZATOK EGY SZÁL GYERTYÁT A BARLANGNAPRA!

 

 

 

 

Baradla képzõmûvészeti kiállítás

 

Társulatunk a Baradla-barlang és környezetének mûvészi ábrázolása céljából ez év április 1 - 14 között képzõmûvészeti alkotótábort szervezett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága, a Csemege Julius Meinl Rt., a Nemzeti Kulturális Alap és a Tóth és Társa Kft. támogatásával.

A táboron résztvett 27 képzõmûvész több mint száz mûvet alkotott, melyek barlangot ábrázoló anyagából Aggteleken kiállítást rendezünk. Az ünnepélyes megnyitóra június 30-án, pénteken 11.30-kor kerül sor a Barlang szálló kiállítótermében. Ezt követõen a kiállítás szeptember 17-ig naponta 8-18 óra között tekinthetõ meg.

 

 

Jósvafõi Falunapok

1995. július 28-30.

 

Örömmel és szeretettel értesítünk mindenkit, hogy az 1993-as és 1994-es "Jósvafõi Falunapok" kedvezõ fogadtatásából erõt merítve ez év júliusának utolsó hétvégéjén ismét megrendezzük a falunapokat.

 

Tervezett programok:

 

1995. július 28. (péntek)

19.00 A jósvafõi tájház új kiállításainak megnyitása, megtekintése (barlangkutatás-történeti, borászati);

20.15 A "Falunapok" megnyitója

20.30 Dixiland-fesztivál a miskolci Dixiland Band és vendégei fellépésével;

22.00 Tábortûz, táncház

 

1994. június 29. (szombat)

10.00 Gyermek sport- és ügyességi versenyek;

16.00 Felnõtt vetélkedõ;

18.00 Favágóverseny;

19.00 I. Jósvafõi szkander bajnokság;

20.00 Folk-est (népdal-néptánc fesztivál);

23.00 Tábortûz, táncház;

 

1994. július 30. (vasárnap)

11.00 Hálaadó istentisztelet és ünnepi koncert a helyreállított kazettás mennyezetû Református templomban

További információk beszerezhetõk a Titkárságon. Mindenkit szeretettel várnak a

 

Szervezõk

 

ELNÖKSÉGI ÉS VÁLASZTMÁNYI HATÁROZATOK

 

Elnökségi ülés: 1995. április 13.

 

·     Eh-1/95 — Elfogadta a Vass Imre születésének 200 éves évfordulója tiszteletére megrendezésre kerülõ emlékünnepség idõpontját és programját, s egyúttal felkérte Székely Kingát a rendezvény megszervezésére és lebonyolítására.

·     Eh-2/95 — Elfogadta a Társulat II-IV. negyedévi munkatervét.

·     Eh-3/95 — Elfogadta a Mûsorfüzet szerkesztésér vonatkozó javaslatot, mely szerint a szerkesztést a Titkárság végzi, az elnök pedig felelõs kiadói jogkörénél fogva felügyeli a lap tartalmát.

·     Eh-4/95 — Úgy határozott, hogy az április 13-i választmányi ülésen a jelentéskötelezettségnek eleget nem tett csoportok képviselõi még szavazati joggal rendelkeznek, de a következõ május 29-i ülésen már csak a jelentést leadottak szavazhatnak.

·     Eh-5/95 — A Karszt és Barlang Kuratórium újraválasztásával kapcsolatban úgy határoztak, hogy a kérdést a jogi problémák egyértelmû tisztázását követõen a szeptemberi elnökségi, illetve választmányi ülésen tûzik napirendre.

·     EH-6/95 — Elfogadta a 17 új belépõ felvételi kérelmét.

 

Választmányi ülés: 1995. április 13.

 

·     Vh-1/95 — Elfogadta a Cholnoky-pályázat bíráló bizottságát, mely az alábbi tagokból áll: elnöke: Székely Kinga (Barlangtani Intézet), tagjai: Dr. Lénárt László, Dr. Nádor Annamária, Nyerges Miklós, Dr. Szunyogh Gábor

Elnökségi ülés: 1995. május 18.

 

·     Eh-7/95 — Elfogadta a  Magyar Természetvédõk Szövetségével kötendõ együttmûködési szerzõdésrõl szóló javaslatot, s felhatalmazta az elnököt és a fõtitkárt a megfelelõ lépések megtételére.

·     Eh-8/95 — Elfogadta az Országos Tudományos Diákköri Tanács Természettudományi Szekció Szakmai Bizottságával kötendõ együttmûködési szerzõdésrõl szóló javaslatot, s felhatalmazta dr. Lénárt László, hogy a június 22-i szekció ülésen képviselje a Társulatot, s egyúttal tegye meg a megfelelõ lépéseket a szerzõdés megkötésére.

·     Eh-9/95 — Megvitatta — a Természetvédelmi Hivatal és az MTSZ Barlangbizottság képviselõjének jelenlétében — Barlangkutatók — barlangjárók oktatási rendszerének jelenlegi helyzetét, valamint a továbblépés feltételeit. A vita lezárását követõen az alábbi határozatot hozta: felkérte dr. Lénárt Lászlót az Oktatási Szakosztály további vezetésére, s ennek keretében a tanfolyami rendszer folytatásának kidolgozására. dr. Lénárt László az újonnan elfogadott tematika alapján felkéri a közremûködõ szakembereket, s október 1-ig olyan részletes anyagot állít össze, amely a továbblépés érdekében egy négyoldalú tárgyalás alapját képezheti. dr. Lénárt László az eddigi támogatást megköszönve a felkérést elvállalta.

·     Eh-10/95 — A társulati szakértõi rendszer felülvizsgálatával és országos rendszerbe illesztésével kapcsolatban kidolgozásra kerülõ nomenklatúra összeállításához  az elnökség tagjai  május 31-ig tehetnek javaslatot.

 

(Megjegyzés: MTESZ Szakértõi Bizottsága törvénytervezetet készít elõ a szakértõi tevékenységrõl és az Országos Szakértõi Kamarai Tanácsról. Jelenleg 7 minisztérium ad szakértõi engedélyeket, ezek jogilag, tartalmilag teljesen különbözõek, egységesen nem kezelhetõk. A törvényi szabályozás ezt kívánja biztosítani. A törvény mellékletét képezõ rendelet fogja meghatározni a szakértõi tevékenység követelményeit és mûködésének teljes feltételrendszerét. A MTESZ Szakértõi Bizottsága nomenklatúra munkabizottsága elkészítette a MTESZ egyesületek egységes kódrendszerét (a jogi személyek statisztikai számához hasonló több számegységbõl álló rendszer), ezen belül az egyes egyesületek maguk határozzák meg a nevesítendõ szakterületeket. Ezek száma 1-99-ig terjedhet. A Társulat jelenleg az alábbi szakterületeket javasolta:

 

01 — karszt- és barlangföldtan

02 — karszthidrológia

03 — karsztmorfológia

04 — barlangklimatológia

05 — barlangbiológia

06 — barlangterápia

07 — barlangi idegenforgalom

08 — barlangi méréstechnika

09 — barlangtérképezés

10 — barlangi világítástechnika

11 — barlangkiépítés

12 — barlangvédelem

13 — barlangi biztonságtechnika

A Szakértõi Törvény, illetõleg a végrehajtását szabályozó rendelet várhatóan 1996 végén, vagy 1997 elsõ félévében jelenhet meg.)

·     Eh-11/95 — Elfogadta a 21 új belépõ felvételi kérelmét.

 

Választmányi ülés: 1995. május 29.

 

·     Vh-2/95 — Elfogadta a Lambrecht Kálmán Barlangkutató Csoport felvételi kérelmét. Továbbá úgy határozott, hogy a Titkárság dolgozzon ki az egyéni tagfelvételekhez hasonló belépési nyilatkozatot a csoportok felvételéhez is.

 

 

HÍREK

 

Kiegészítések a XXII. OTDK Természettudományi Szekciójának értékeléséhez

 

A fizika alszekció "biofizika-radioaktív környezetvizsgálat! tagozatban egy barlangos elõadás hangzott el:

Kertész Zsófia - Maucha Gergely (KLTE, Debrecen - ELTE, Budapest): Radon, a barlangi klíma természetes nyomjelzõje (mérések a bükki István-lápai-barlangban).

A biológia alszekció cönológiai tagozatából az alábbi elõadások érdekelhetik a karsztkutatókat:

Rózsa Sándor (EKTF, Eger): A bükki Nagymezõ növénytani és mikroklíma vizsgálata

Schmotzer András (EKTF, Eger): Félszáraz gyepek fitocönológiai vizsgálata a Bükk hegységben.

Az állattani, ill. állatökológiai tagozaton az alábbi elõadások hangzottak el:

Bihari Zoltán (KLTE, Debrecen): A denevérek betelepülésének vizsgálata egy felhagyott bánya példáján bemutatva.

Závodszky Szabolcs (JPTE, Pécs): A Mecsek hegység barlangi denevérfaunájának összehasonlító vizsgálata.

A földtudományi, a biológiai és a fizikai alszekcióban elhangzott elõadások közül Bartha Géza (ELTE), valamint a Kertész Zsófia (KLTE) - Maucha Gergely (ELTE) szerzõpár kapott elsõ helyezést. A Borbély Imre (BDTF) - Mihajlovits Milán (BDTF) szerzõpáros, Kocsis Zsolt (BDTF), valamint Závodszky Szabolcs (JPTE) második helyezést kapott. Az OTDK-n csak I-II. helyezést osztottak ki.)

Az MKBT kiadványait Apró Zoltán (EKTF), Kocsis Zsolt (BDTF), Havassy András (KLTE), Mucsi Ibolya (JGyTF) és Süveges Katalin (BDTF) kapta.) A továbbiakban törekedni fogunk arra, hogy ne csak a "szem elõtt lévõ" (karsztmorfológiai) elõadásokat, hanem a többieket is igyekezzünk elismerni.) Az elõadások tartalmi kivonatait bemutató kiadvány a Társulatban megtalálható.

Dr. Lénárt László

az Oktatási Szakosztály vezetõje

 

Kutatótábor a Gerecsében

 

A Gerecse Barlangkutató Egyesület 1995. július 14-23. között rendezi meg nyári kutatótáborát a Tatabánya melletti Veres-hegyen. A tábor tervezett programja a Veres-hegyi-barlang alsó végpontjának bontása, a Szelim-barlang beszakadásának feltárása, valamint különbözõ szpeleológiai vizsgálatok (meteorológiai mérések, denevér-megfigyelések, stb.) a terület barlangjaiban.

A szervezõk minden érdeklõdõ, a fenti munkákba bekapcsolódni kívánó kutatót szívesen fogadnak.

 

Juhász Márton

 

HÁGÓ KUPA ’95

 

A tavalyi folytatásaként idén, május 13-án a BEAC által Alsó-hegyen, a Baglyok-szakadékában, a Kopasz-vigasz-barlangban és a Szalamandra ház parkjában rendezett "vízi" Hágó Kupára nevezõ 10 csapat versengése a következõ eredményt szülte:

 

I. díj (20.000 Ft + 96-os rendezési jog) a Papp Ferenc csoport azonos nevû, töretlenül lelkes csapaté (Maucha Gergely, Szabó Kálmán, Szabó Lénárd) 54820 ponttal.

II. díj (15.000 Ft) az "Összeszokott fiúk - Hágó" címû alkalmi csoportosulásé (Börcsök Péter, Simon Béla, Zih József), akik 38950 pontot gyûjtöttek be.

III. díj (10.000 Ft) az "Elõre" vegyescsapaté (Kovács Tamás, Vajda Gábor, Zsólyomi Zsolt) 35960 pont.

 

 A legjobb nõi triónak kiírt 10.000 Ft-os jutalmat az örökvidám "Megyünk" (Arany Andrea, Perényi Katalin, Széchenyi Eszter) ragadta el, 16080 pontjával a fiúk között is az erõs középmezõnyben végezvén (Szép volt lyányok!).

A csapatverseny utolsó feladata (mely lent, a táborhelyen tartatott) során a szombat éjszaka Kamarás Norbert és Szakértõ által kezdeményezett, majd magán-felajánlások révén spontán kiírt "egyéni vizesbarlangi kúszóverseny" gyõztese a több sebbõl vérzõ Elekes Balázs (BEAC) lett 21.03 mp-cel, Szabó Lénárd (Papp Ferenc) és Lantos Péter (BEAC) elõtt.

A másnapi egyéni kötéltechnikai tusa gyõztese, s ezzel az 5.000 Ft-os utalvány boldog birtokosa - 400 méter függõleges, vízeséses barlangszakasz leküzdése árán - Veres Imre (MLBE), második helyezettje (3.000 Ft) Prépostffy Zsolt (MiciMAFC) lett. A harmadik díj visszalépés miatt nem került kiosztásra.

A hölgyek számára kitûzött nyereményt (3.000 Ft) Horváth Zsuzsanna (alias S.B. - MLBE) tehette magáévá.

A nyereményutalványok a Tengerszem Sportboltban (Bp. VII. Dohány u. 29.) vásárolhatók le.

Külön köszönet illeti továbbá a Hágó ’83 Kft-t, a BAMESZ-t és kevés híján Szecskó Lászlónét.

A rendezõség elnézést kér a megjelentektõl a hétvégén szakadó (jég-)esõért, a versenyzõktõl a csapatverseny csúszásáért és az utolsó feladatért, Gemenatától az oklevélért, valamint Gabitól.

 

Rose György

 

 

Bimbó-barlang

 

Budapest II. kerület Bimbó út 56. számú telken levõ épület alapozásánál Kocsis Ákos üreget talált. A Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság intézkedése után az építtetõ megbízásából a barlang kezdeti járatait kitisztítottuk.

A 180 m tengerszint felett magasságban nyíló üreg Budai Márgában oldódott ki, egy kb. 50 cm vastag mész-márga pad alatt. Lefelé fokozatosan keskenyedõ két hasadéka ismert; egyikben foltokban apró borsókõ fehérlik, bizonyítva a nyílt légteres összeköttetést a mélyebb szinten feltételezhetõ nagyobb üregekkel. A Rózsa-domb ismert barlangjainak fõ üregesedése 160-170 m szinten van, tehát nem túl mélyen ...

Az eddigi munkához kapott "rövidtávú" kutatási engedély hamarosan lejár. Ha valamelyik kutatócsoportot érdekli a dolog nyári szórakozásként, akkor szerdánként az MKBT-ben megtaláltok.

Kraus Sándor 

 

FELHÍVÁS

 

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat "VÁROSOK ALATTI BARLANGOK SZÖVETSÉGE" néven új, nemzetközi szakmai szervezetet kíván létrehozni, melynek céljai:

— a települések és barlangok speciális "együttélésébõl" adódó különbözõ kérdések (környezet- és természetvédelem, mérnökgeológia, idegenforgalom, barlangvédelem stb.)vizsgálata,

— hazai és nemzetközi információs hálózat/adatbázis kialakítása,

—1-2 évente nemzetközi rendezvények szervezése.

Terveink szerint egy nem túladminis ztrált, laza szakmai szervezetet kívánunk létrehozni, amely a késõbbiekben az UIS-en belül munkacsoportként, majd önálló szervezeti egységként mûködne.

Ehhez várjuk minden olyan csoport és egyéni kutató jelentkezését, aki ebben a munkában szívesen részt venne.

 

Nádor Annamária, titkár

 

 

Szpeleo-statisztika, 1994

Összeállítás az INTERNATIONAL CAVER 12. száma alapján

 

 

A világ legmélyebb barlangjai

 

 

1.

Résau Jean-Bernard

Franciao.

-1602 m

2.

Gouffre Mirolda

Franciao

-1520 m

3.

Vjacseszlava Pantyuhina

Grúzia

-1508 m

4.

Lamprechtshofen

Ausztria

-1420 m

5.

Sistema Huautla

Mexikó

-1475 m

6.

Sistema de la Trave

Spanyolo.

-1444 m

7.

Boj-Bulok

Üzbegisztán

-1415 m

8.

Illaminako Ateeneko Leizea

Spanyolo

-1408 m

9.

Lukina Jama

Horváto.

-1392 m

10.

Sistema Cheve

Mexikó

-1386 m

11.

Snyezsnaja-Mezonnovo

Grúzia

1370 m

12.

Ceki 2

Szlovénia

-1370 m

13.

Résau de Pierre Saint Martin

Fra./Spa.

1342 m

14.

Siebenhengste-Höhlensystem

Svájc

1324 m

15.

Gouffre Berger-Fromagere

Franciao.

-1278 m

16.

Berger-Cosa Nostra

Ausztria

-1265 m

17.

Torca de los Rebecos

Spanyolo.

-1255 m

18.

Abisso Paolo Roversi

Olaszo.

-1249

19.

Vladimira Iljuhina

Grúzia

-1240

20.

Akemati

Mexikó

-1226 m

 

A világ leghosszabb barlangjai

(km-re kerekítve)

 

1.

Mammoth Cave System

USA

560 km

2.

Optimiszticseszkája

Ukrajna

183 km

3.

Jewel Cave

 USA

 

4.

Hölloch

Svájc

156 km

5.

Siebenhengste

Svájc

126 km

6.

Wind Cave

USA

118 km

7.

Fisher Ridge cave

USA

114 km

8.

Ozernaja

Ukrajna

111 km

9.

Lechugilla Cave

111 km

 

10.

Gua Air Jernih (Clearwater)

Malajzia

102 km

11.

Ojo Guareña

Spanyolo.

97 km

12.

Coume d’Hyouernede

Franciao.

95 km

13.

Zaluska

Moldova

86 km

14.

Sistema Purificación

Mexikó

79 km

15.

Ease Gill Cave System

Anglia

71 km

16.

Raucherkarhöhle

Ausztria

70 km

17.

Hirlatzhöhle

Ausztria

70 km

18.

Friar’s Hole Cave

USA

69 km

19.

Organ Cave

USA

64 km

20.

Toca da Boa Vista

Brazília

61 km

 

További harminc barlang hoszúsága haladja meg a 35 kilométert.